La Tècnica Alexander és un mètode de desenvolupament personal amb el que poc a poc canviem aquells hàbits posturals perjudicials integrats de fa temps a la nostra vida i que causen una tensió lesiva en tot el què fem. Aprenem a reconèixer les nostres reaccions habituals als estímuls que rebem constantment i a posar en pràctica una nova manera de fer-nos servir més sana, òptima, més d’acord amb la nostra constitució i en qualsevol activitat que vulguem realitzar. És una re-educació a nivell neuromuscular.
Va ser creada fa uns 120 anys per Frederick Matthias Alexander, un actor Australià que es quedava afònic quan recitava.

No trobava cura a la seva afonia amb cap mètode tradicional, tampoc fent repòs o amb ajuda mèdica, així que va emprendre un llarg camí d’investigació després d’adonar-se que el problema era degut a una mala utilització dels seus recursos mentals i físics (utilitzava el seu cos i la seva ment molt per sota del seu potencial). Aquesta recerca el va portar a descobrir un mètode que permetia una millora general de l’individu en tots els aspectes i activitats de la vida. No cal dir que els seu problema específic, va quedar resolt!
Amb la Tècnica Alexander aprenem a desenvolupar una actitud que, en un moment concret i en un entorn determinat, ens permeti portar a terme la intenció que tinguem, de la manera més òptima possible. És una re-educació psicofísica que ens dona la possibilitat d’alliberar-nos gradualment del domini del nostres hàbits a través de posar consciència a la resposta que produïm als estímuls. Entre els seus fonaments podem dir que:
1er, treballa des del reconeixement de la unitat psicofísica de la persona. O sigui, considera un error intentar entendre el que fem amb el cos com a independent de l’activitat mental (o viceversa)
2on, té en compte tot l’individu, tota l’estona. No aprenem a treballar per trossos o seccions el nostre ser per després integrar-ne les parts.
3er, el seu objectiu és millorar de manera conscient, la resposta que produïm a un estímul, a una intenció.
4rt, prioritza optimitzar la manera en què estem fent la nostra activitat per davant de la necessitat d’aconseguir el nostre fi. Com el Barça d’en Guardiola: la prioritat era jugar bé, els gols en cap cas deixaven de ser l’objectiu, però ja vindrien.
Què és estímul? És qualsevol event extern o intern al qual reaccionem amb una intenció i que resulta en una activitat. Per exemple: “un lleó a dos metres” és un estímul extern al que reacciono amb la intenció de córrer (vull córrer) i resulta en l’activitat de córrer (corro). En canvi “seure” és un estímul intern al que reacciono amb la intenció de seure (vull seure) i resulta en l’activitat d’estar assegut (sec).
Si vols saber més de la Tècnica Alexander aquí tens una petita introducció escrita per mi. També et recomano aquest llibre introductori:
Michael J. Gelb, Body Learning: An Introduction to the Alexander Technique. (Aurum, 2004)
F.M. Alexander va publicar quatre llibres (molt detallats) que trobaràs a la pagina de Mouritz, entre molts altres publicacions:
CONTACTE
Telèfon / Whatsapp: 677088400
email: info@joeltecalexander.com